Focus…zo belangrijk en toch ook zo moeilijk

Focus.

Focus, een kernbegrip als het gaat over productiviteit.
En de laatste tijd ben ik enorm bezig voor mezelf rond productiviteit.
Niet in de zin om meer gedaan te krijgen en meer te kunnen doen.
Nee, in de zin van doen wat gedaan moet worden op een tijdsefficiënte manier om meer vrije tijd te hebben.

Meer vrije tijd, maar ook rust in mijn hoofd.
Dus luister ik podcasts in de auto, kies de tips die ik wil toepassen en test ze voor een tijdje. Werkt het voor mij? Dan doen we het verder. Werkt het niet voor mij? No problemo, dan kiezen we een andere tip.

Er zijn productiviteitstips met hopen te vinden. Hieronder wil ik het vooral over tips voor meer focus hebben.
Waarom?
Omdat ik het zelf soms echt moeilijk vind om mij te focussen, ook al is mijn tijd beperkt. En dat leidt tot frustratie natuurlijk. Dan denk ik op het einde van de dag

Dat kan nu toch niet meer. Weer zoveel tijd verdaan met prullen.


En dan heb ik het niet over letterlijk prullen, maar scrollen door social media, springen van de ene kleine to do naar de andere. Ja die dingen moesten ook gebeuren, maar ze waren geen prio’s. Focus nul dus 

Dus hier zijn ze dan mijn 3 tips voor meer focus die ik momenteel toepas 

Tip 1: Plan en prioritiseer

Door mijn freelance-opdracht die ik nog doe, heb ik 2 dagen per week + het weekend voor Oktine. Op zich helpt dat al. Je weet ook wel dat we de tijd nemen die we hebben.
Ik werk met een plan, een combinatie van een marketingplan en contentplan. Voor mij is 1 plan het belangrijkste om overzicht te houden, om focus te houden op wat voor mijn bedrijf belangrijk is.

Dus neem ik elke week mijn plan en kijk welke 3 dingen ik zeker moet doen. In mijn geval staat daar meestal blogs of nieuwsbrieven maken en social media posts tussen.
En dat zijn de eerste dingen die ik doe. Is er nog tijd voor andere to do’s? Prima dan werk ik vooruit.

Mijn basismarketing heeft absolute voorrang! Al de rest komt daarna.

Tip 2: Beperk je tijd om iets te doen

Mensen hebben de neiging om alle tijd die ze hebben voor een taak te gebruiken. Je hebt dit vast en zeker al aan den lijve ondervonden, net als ik 

Dus beperk ik bewust de tijd die ik heb voor een taak. 
Er zijn verschillende technieken: een tijdslimiet zetten met een alarm, batchen van taken in een halve dag, … Voor mij werkt een echte grens aan de beschikbare tijd het beste.
En dus geef ik mezelf een harde deadline door een activiteit of meeting.
Concreet: Als ik ’s ochtends begin dan geef ik mezelf tijd tot de middag om een bepaalde taak af te hebben. Ben ik vroeger klaar, dan kan ik kiezen: vooruit werken of iets anders doen, iets dat ik leuk vind. Zo beloon ik mezelf omdat ik doorgewerkt heb.

Ik merk bij mezelf dat ik heel veel tijd kan verliezen met nadenken, iets opzoeken, iets anders tegenkomen en daar dan over nadenken. En dus probeer ik ook daar wat grenzen op te zetten. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ja, ik probeer ook mijn gedachten onder controle te houden door te focussen op de to do en wat daar voor nodig is.

Tip 3: Beperk de afleiding

De moeilijkste van de drie  voor mij omdat ik met momenten zo snel afgeleid kan zijn.
Praktisch doe ik het zo: zo weinig mogelijk rommel rond mij (de eerste moeilijke :-))
Dan sluit ik alle tabbladen op mijn computer die ik niet nodig heb. En nee, Facebook heb ik echt niet voor elke taak nodig, dus die gaat ook toe.
En ten slotte probeer ik mijn focus-bubbel te creëren door muziek. Geen meezingnummers, geen radio, … Nee, een spotifylist voor concentratie. Instrumentale muziek dus die ik niet ken, anders ben ik in mijn hoofd aan het meezingen of neuriën.

Momenteel zijn dit de tips die ik toepas of toch probeer toe te passen om meer focus te hebben.
Maar ik ben heel benieuwd naar jullie tips. Dus stuur ze zeker naar christine@oktine.be

PS: Schrijf je in op Oktine’s tips, zo krijg je alle tips en tricks om de 2 weken in je mailbox. En mis je niets als je in je focus-bubbel zit 


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x