Kies je voor papier , digitaal of een combi?

Een plan maken kan je op vele manieren. Op papier, digitaal of een combi, alles heeft zijn voor- en nadelen. Er zijn geen juiste of foute antwoorden behalve dan de keuze die werkt voor jou. 

Zelf kies ik voor een combi. Mijn jaarplanning en maandplanningen maak ik op papier. Het is visueler en dat maakt het voor mij handiger. Drie weken lijken in mijn hoofd nog lang. Maar als ik het op de planning zie met alles wat er nog moet gebeuren, dan geeft mij dat een realitycheck.

Ik geef toe… niet altijd even tof
Maar langs de andere kant weet ik dan ook weer dat ik of een tandje (of 2) moet bijsteken of dingen herplannen.

Mijn dagelijkse taakjes worden dan digitaal ingepland in mijn agenda.
Een combi dus.

Ter inspiratie geef ik jullie hieronder mijn eigen werkwijze bij het maken van mijn marketingplan en de bijhorende planning.

Papier voor overzicht

Papier, of het nu een kalender, jaarplanner, agenda of bullet journal is, vind ik ideaal om overzicht te houden. Een jaarplanner of maandkalenders zijn ideaal om de grote events, acties op in te plannen. Zij zijn je grote kapstokken en bepalen dus voor het grootste deel je agenda.

Stel ik organiseer 3 x per jaar een event vb workshop. Dan zal ik de data alvast aanduiden en dan begin ik terug te plannen:

  • 6 maanden op voorhand de locatie (afhankelijk van de locatie)
  • 4 maanden op voorhand het programma bepalen
  • 4 maanden op voorhand het communicatieplan uitwerken: blogs, mailings, ….
  • 3 à 4 maanden op voorhand alle grafisch werk laten maken, website aanpassen, mailingflows, …
  • 6 à 8 weken ervoor beginnen uit te nodigen
  • 2 weken op voorhand presentatie maken of nakijken
  • 1 week op voorhand aantallen doorgeven aan locatie voor catering
  • ….

Natuurlijk verschillen deze stappen per activiteit.
Op de jaar- of maandplanning zet ik steeds de mijlpalen, deadlines. Zo kan ik daarna vlot verder plannen zonder dat ik telkens opnieuw moet overlopen wat er gedaan moet worden en wat al gedaan is.

Zelf werk ik met een bullet journal, maar ik gebruik die niet als agenda. Ik maak maandoverzichten en dan wekelijkse to do lijsten in volgorde van belangrijkheid. Dit helpt mij om te doen wat moet gebeuren en niet afgeleid te worden door de waan van de dag.

Digitaal voor een concrete planning

In mijn digitale agenda staan al mijn afspraken, zowel privé als zakelijk. En om er voor te zorgen dat ik deze niet zomaar vol plan of, nog erger, niet efficiënt in plan, blokkeer ik tijdsblokken. Ik groepeer vb vergaderingen op 1 dag in de mate van het mogelijke om zo weinig mogelijk tijd te verliezen aan verplaatsingen.

Soms worden die blokken verder gedefinieerd, afhankelijk van hoe druk ik het heb. Als ik het overzicht kan houden met mijn to do’s en de tijdsblokken, geen probleem. Loopt het toch niet zo vlot, dan zal ik de tijdsblokken specifieker maken ( vb een blok admin of marketing). Of eventueel individuele to do’s inplannen in een blok.

Voor mij werkt de combi papier/digitaal het beste. Maar dat kan voor jou helemaal anders zijn. Sommige mensen zweren bij alles op papier en anderen doen alles digitaal.
Het is voor mij, op momenten, nog steeds een zoektocht naar de meest praktische manier voor mij. Een zoektocht naar wat ik slimmer kan organiseren en automatiseren (vb afspraken via Calendly) zodat ik mijn tijd optimaal kan benutten zoals ik wil.

Heb jij nog endere tips?
Laat ze mij zeker weten op christine@oktine.be

Met veel dank aan de inspiratie en tips van Anouk en Kelly van Werk & Leven , een échte aanrader!


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x