Netwerken: waar en waarom?

Netwerken…een noodzakelijk kwaad? Of toch eerder een echte kans?

Voor mij is netwerken een echte kans. De kans om nieuwe mensen te leren kennen, een kans om mijn diensten in de kijker te zetten, een kans om diensten en producten te ontdekken, een kans om bij te leren op verschillende vlakken.

Voor starters is het dé marketingactie die je kan doen, nog voor je echt goed en wel gestart bent. Gewoon naar een laagdrempelige bijeenkomst gaan en je idee eens pitchen, zien wat de reacties zijn, misschien zelfs mensen ontmoeten die je kunnen helpen.

Wat is netwerken?

Netwerken is een heel ruim begrip. Het is letterlijk je netwerk uitbreiden. En dat kan op specifieke netwerkbijeenkomsten, maar evengoed aan de schoolpoort, op feestjes, … Echt overal waar je nieuwe mensen ontmoet.
Je netwerkt niet om direct nieuwe klanten te vinden, ook al is het leuk als het zo is. Nee, netwerken is om naar buiten te brengen wat je doet en wie je bent. Er voor zorgen dat mensen je weten te vinden en naar je kunnen doorverwijzen.
Het is dus geen quick fix, het vraagt tijd. Maar het is wel efficiënt op langere termijn.
Een goed netwerk brengt op termijn steeds business voort. Je staat niet meer alleen in het vinden van klanten.

Maar netwerken kan je ook doen om andere redenen: je zoekt partners, samenwerkingen, leveranciers, werknemers, …. Ook hier is een netwerk nuttig. Mensen helpen graag als ze kunnen. En dus kan je maar beter je netwerk inschakelen wanneer je een vraag hebt of naar iets of iemand op zoek bent.

De kracht van je netwerk wordt wel bepaald door de kwaliteit, niet de kwantiteit.

Online of offline?

Je kan netwerken zowel online als offline.
Online vind je verschillende groepen op Facebook en LinkedIn waarin je kan netwerken. Vaak zijn het groepen rond een thema of dienst waarin mensen elkaar verder helpen. Door het helpen, ontdekken mensen wie je bent, wat je kan, …. Je weet wel Know-Like-Trust.
Persoonlijk vind ik het toch leuker om de mensen in levende lijve te ontmoeten. En ik ben niet alleen  Verschillende Facebook groepen organiseren ook offline netwerkbijeenkomsten.

Offline zijn er heel veel mogelijkheden, gratis en betalend, puur netwerken of in combinatie met een andere activiteit.
Ook hier geld de regel dat 1 keer gaan niet voldoende is. Mensen moeten je leren kennen en dat duurt wat langer. Je kiest dus beter een beperkt aantal netwerkgelegenheden waar je regelmatig naar toe gaat.
De insteek van elke organisatie is net iets anders, de ene is al laagdrempeliger dan de ander, de doelgroepen verschillen, … Je onderzoekt dus best welke het beste bij je past.
Webhero heeft dé ultieme lijst van netwerkorganisaties in Vlaanderen gemaakt. En vooral, ze updaten nog hem ook, hoe handig is dat.

Netwerken kan je 1 op 1 doen, in kleine groepjes, op grote events, …
Dus go for it! Kom uit je kot! Netwerk!

Oktine's Telenetwerk

Zelf heb ik een telenetwerk-groep opgericht. Concreet is dit een messenger-groep waarin ik om de 2 weken de deelnemers aan elkaar koppel. Zij spreken dan onderling af om te bellen of te videobellen.
De feedback is dat het fijne één-op-één gesprekken zijn. Laagdrempelig, niet om klanten te ronselen maar oprechte gesprekken uit interesse voor elkaar en om te ontdekken hoe ze elkaar kunnen helpen.

Wil je ook graag deel uitmaken van dit netwerk?
Stuur mij dan een berichtje via mijn facebook-pagina.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x