Praktische netwerktips voor vrouwen

We doen het elke dag: netwerken.
Soms gewoon bij de bakker, de sportclub, …, andere keren gaan we naar events om heel bewust te netwerken.

In deze blogpost geef ik vooral de vrouwen enkele tips om het netwerken wat makkelijker te maken. Maar ik zal beginnen met een tip die voor iedereen geldig is.

Je herkent de situatie wel: je komt binnen en men verwelkomt je met een naambadge om op te spelden of te kleven. Waar hang je die? 
Langs rechts, net boven je borst. Waarom? Als je iemand begroet en een hand geeft, kijk je automatisch in de richting van je uitgestoken hand (rechts dus). En zo zie je sneller de naam van de andere. Logisch en toch wordt dit vaak niet gedaan. We nemen, als rechtshandige, de naambadge aan met onze rechterhand en hangen ze dus sneller links.


Welke outfit doe ik aan?

De algemene regel: dress for the occasion.
Een zakelijk event vraagt om een andere outfit dan een informele netwerkbijeenkomst. Maar dat voelen jullie zelf ook aan. En toch zijn we soms onzeker over onze outfit. Twee dingen zijn écht niet tof: underdressed of overdressed. Dat juist midden vinden is alleen niet zo makkelijk.

Mijn tip: zorg vooral dat je je goed voelt in de outfit

Uiteraard past die bij gelegenheid en kies je dus niet je jogging. Zorg ervoor dat je outfit past bij wie je bent, wat je wil uitstralen. Forceer je niet in een deux-pièceke, als dat niet je ding is.
Waarschijnlijk krijgen weer een hoop mensen die avond een eerste indruk van jou en die moet wel kloppen met indrukken 2,3 en 4. Het is niet de bedoeling dat ze je de volgende keer niet herkennen.

Welke handtas neem ik mee?

Na het bedenken van onze outfit, komt de keuze van de handtas. Dit klinkt nu wel echt cliché. En ik bedoel het echt niet op het vlak van look, maar vooral welke handtas kan je een hele avond verdragen en letterlijk dragen.
Een zware handtas die je een hele avond aan je schouder of arm hangt, begint door te wegen en uiteindelijk heb je op het einde van de avond pijn in je nek. Om nog maar te zwijgen over hoe onhandig ze is bij het vasthouden van een drankje en ondertussen dat hapje nemen van de plateau.
De oplossing lijkt eenvoudig: een kleine handtas die je kruiselings draagt. Dat zou kunnen… maar die snijdt dan je lichaam in 2, en niet altijd even subtiel.

Mijn tip:  neem een niet te grote handtas mee die tegen een stootje kan.

Zo kan je ze aanhangen als je wil en neerzetten op de grond als ze te zwaar wordt of het handiger is om te eten.

Visitekaartjes…waar steek ik die?

Iedereen die komt netwerken heeft visitekaartjes mee, of toch de meeste. Sommige in een doosje speciaal voor visitekaartjes, andere in hun portefeuille en nog andere los in hun handtas.
Zelf heb ik steeds mijn kaartjes mee in een doosje, maar voor het event steek ik er een aantal in mijn zak. Zo moet ik niet elke keer in mijn handtas duiken op zoek naar het doosje.

Mijn tip: doe een kleedje of vest aan met zakken.

Zo kan je de ene zak gebruiken voor je eigen kaartjes en de andere voor de kaartjes die je krijgt. Weer een kans minder dat je bijna het kaartje dat je net kreeg, doorgeeft aan de volgende.

Laat me zeker weten wat jouw netwerktips zijn voor vrouwen en mannen. Dan bundel ik ze later in een ander artikel. Stuur een mail naar christine@oktine.be

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x